Ново! ИИА је објавио осавремљен Модел три линије

22.07.2020.

Модернизација распрострањеног приступа корпоративном управљању и ризицима

LAKE MARY, Fla. (July 20, 2020) — Усред брзих промена, потпуно нових ризика и растуће сложености организација The Institute of Internal Auditors (IIA) објавио је веће измене у опште прихваћеном Моделу три линије.

 

Изворни модел Три линије одбране стекао је популарност за потребе корпоративног управљања и управљања ризиком у организацијама. Међутим, стављањем на знање да одлука заснована на оцени ризика има једнаку вредност и у прилагођавању новим могућностима и у усвајњу одбрамбених потеза, нови Модел Три линије помаже организацијама да боље препознају и структуирају интеракције и одговорности кључних учесника ка достизацњу ефективног усклађивања, заједничког рада, полагања рачуна и самих циљева.

Модел јасно указује на улоге различитих лидера унутар организације, укључујући надзорни одбор или орган управљања; руководства и оперативних лидера, укључујући ризик и поштовање правила (улоге првог и другог реда); и независно уверавање путем интерне ревизије (трећа линија) и бави се положајем спољних пружалаца уверења. Модел се односи на све организације, без обзира на величину или сложеност.

“Модел три линије се у великој мери посматра као основа за здраво управљање ризиком”, изјавио је председник и извршни директор ИИА Ричард Ф. Чемберс, ЦИА, КИАЛ, ЦГАП, ЦЦСА, ЦРМА. “За примену од стране организација на реактроактивној и проактивној основи, ова осавремењавања помажу у модернизацији и јачању примене модела како би се осигурала његова трајна корисност и вредност.”

“Више од две деценије, безбројне организације пригрлиле су бивши модел, привучене његовом једноставношћу у описивању одговорности за управљање ризиком и контролу у три одвојене линије”, рекла је руководилац радне групе и наредни председавајући ИИА Глобал-а Џенита Џон. “Нови модел појачава захтеве које ове организације морају да одреде одговарајућим, узимајући у обзир њихове циљеве и околности у позадини бескрајног пејзажа ризика.”

Ричар Чемберс је допунио ову изјаву са: „Управљање ризиком надилази пуку одбрану. Организацијама су потребне ефикасне структуре и процеси који омогућавају постизање циљева и подржавају снажно управљање организацијом и управљање ризиком. Ажурирани модел Три линије бави се сложеностима нашег модерног света.“

Додатни детаљи о моделу три линије, укључујући кључне принципе примене модела и ажурирану илустрацију модела, наћи ћете у самом становишту (ПДФ документ у наставку).