Позив активним члановима УИРС-а за учешће на годишњој Скупштини

23.05.2023.

 

 

Поштовани чланови УИРС-а,

На основу члана 15. Статута Удружења интерних ревизора Србије (даље:УИРС), обавештавамо Вас да је Председништво УИРС-а на својој седници дана 16.05.2023. године донело одлуку о заказивању редовне годишње Скупштине и утврдио дневни ред Скупштине.

Седница Скупштине ће се одржати у сали хотела “Zepter”, у Београду, Теразије 10, дана 22.06.2023. са почетком у 16,00 часова.

Пре скупштине, с почетком у 15.00 часова, планирано је одржавање обуке у трајању од једног (1) сата након кога ће бити одржана скупштина. Планирано је предавање/дискусија из области етике, уже теме „Социјалне одговорности компанија“, које ће одржати проф. др. Јован Бабић, професор филозофског факултета у Београду.

 

Документа за скупштину су послата свим активним члановима УИРС-а (на и-мејлове које су регистровали као свој приоритетни и-мејл код IIA Global).

Уколико Вам је потребна помоћ или вам и-мејл није испоручен, молимо Вас да се обратите на kancelarija@uirs.rs.

 

Детаљније о предавању Социјална одговорност компанија

У чувеној тези о “аморалном бизнису”, коју често чујемо, каже се: “У рату, љубави и бизнису све је допуштено”. Али то, наравно, није тачно. Вредност наведених важних активности то не може да поднесе: много тога није и не треба да буде допуштено. Са друге стране у све три ове важне области живота се забрањује много тога што не треба да буде забрањено: треба забранити само оно што је недопустиво, а све остало оставити људској слободи која је коначно највећи капитал. Веома је важно разграничити оно што је допустиво од онога што није. То је посао етике, у бизнису пословне етике.
* * *
Ако компаније поред профита имају још неки други интерес постављају се два питања:
Прво, да ли оне морају да свој законити успех оправдају пред друштвом тако да допусте да и други равноправно учествују у добити, и,
Друго, да ли онда имају право да очекују да они који на тај начин имају парво да учествују у добити имају и дужност да (са)учествују и у губицима?