Шест корака до ЦИА сертификације

21.01.2019.

ИНОВИРАНИ ЦИА испит важи од 1. јануара 2019. године

Како је Certified Internal Auditor® (CIA®)  (Сертификовани интерни ревизор (ЦИА®)) једино глобално признато звање за интерну ревизију, стицање овог сертификата је оптималан начин да се покажу знања, вештине и компетенције које су потребне за ефективно извршавање професионалних одговорности било које интерне ревизије, било где у свету.

 

НОВИ ЦИА програми, који је за сада доступан само на енглеском језику, ажуриран је, прилагођен и до сада најбоље избалансиран. Почев од јуна 2019. године спит ће бити доступан и на неколико других језика. Почетак примене новог ЦИА програма прави је тренутак да се поново размотри цео програм за стицање престижног професионалног звања у интерној ревизији ЦИА.

 

Чињеница је да је стицање професионалног кредибилитета за интерну ревизију критичан корак који треба да укаже на разлику између вас и ваших колега., који ће:

 • Повећати кредибилитет и поштовање.
 • Изоштрити вештине и способности.
 • Повећати могућност за напредовање и повећања зараде.
 • Показати разумевање и преданост.

 

Где год да вас пут наведе, ЦИА убрзава ваш успех као кредибилног и стручног интерног ревизора. Уђите у друштво  које чини више од 150.000 интерних ревизора са звањем ЦИА, који долазе из преко 170 земаља, који су уз своје име додали ова три слова, чиме су указали на немерљиву разлику између њих и других интерних ревизора.

Да почнемо.

Кораци ка сертификацији

 

Путовање кроз ЦИА можете да прилагодите свом ритму, било да свој пут завршите у току једне или четири година. Крените на свој пут данас следећи једноставне кораке и упутства навдедена даље у тексту.

 

ПРЕГЛЕД сертификације

 

Пре него што приступите процесу подношења захтева за стицање звања ЦИА, важно је да прочитате информације у овом прегледу и кораке ка сертификацији даље у тексту.

Након што проучите 6 корака до ЦИА сертификације преузмите два важна програмска документа:

The Certification Candidate Handbook (Приручник за сертификацију кандидата) (https://na.theiia.org/certification/Public%20Documents/Certification-Brochure.pdf) i Character Reference Form (Образац за референце о карактеру).

The Certification Candidate Handbook (Приручник за сертификацију кандидата) може да служи као корисна референца за стицање и одржавање вашег сертификата.

Да бисте приступили у ЦИА програм, биће потребно да имате Character Reference Form (Образац за референце о карактеру), једну актуелну званичну фотографију и ИД број.

Када једном добијете одобрење за улазак у програм, имаћете четири године да успешно завршите сва три дела ЦИА испита. Од вас се на захтева да полажете испите по неком задатом редоследу.

 

 1. КРЕИРАЈТЕ профил у ЦЦМС

 

IIA’s Certification Candidate Management System (CCMS) ((Систем за управљање сертификацијом кандидата (ЦЦМС)) је пријатељски кориснички систем који вам помаже приликом подношења захтева, регистрације и одржавања ваше сертификације и повезаних информација, и истовремено вас повезује и информише о програмима сертификације код ИИА.

 

Доставите информације о себи на http://theiia.mkt5790.com/Steps_to_CIA_Certification/?webSyncID=7594adda-d163-d20c-7c92-9ea7796035a6&sessionGUID=6545689e-e345-2ad6-2319-36c285e87362  како бисте приступли линку ЦЦМС (слика 1).

 

Када се једном нађете на почетној ЦЦМС страници, пратите упутства како бисте креирали свој профил или преузели своје ЦЦМС податке за приступ или лозинку. Након што сте унели све потребне информације, бићете у могућности да ПОДНЕСЕТЕ ЗАХТЕВ за ЦИА програм.

 

 1. ПОДНЕСИТЕ ЗАХТЕВ за ЦИА програм

 

Након што сте успешно унели податкe на свом профилу у ЦЦМС, пређите на секцију “ “Complete a Form” (Понуните образац), како бисте започели процес пријаве за ЦИА. Померите се ниже на ЦИА порграм и кликните на образац. Унесите потребне информације у образац.

 

 1. ДОСТАВИТЕ захтевана документа

 

Лица која су поднела захтеве за ЦИА испит имају 90 дана од датума подношења захтева да доставе потребна документа ради прегледа и одобравања. Ако не доставите потребна документа у року од 90 дана, ваш захтев више неће бити пуноважан, нити ће вам уплаћена накнада за подношење захтева бити враћена.

 

Припремите и скенирајте поуњен Character Reference Form (Образац за референце о карактеру) и прихватљиву форму важеће званичне идентификационе фотографије коју је изадао надлежни државни орган (важећа возачка дозвола, пасош или национална идентификациона карта. Документа којима је истекао рок важности неће бити прихваћена). Сва документа морају бити скенирана и унета путем Certification Document Upload Portal на начин који обезбеђује да је фотографија јасна. У скаду са тим доставите одговарајућу врсту документа.

 

Character Reference Form (Образац за референце о карактеру) и The Certification Candidate Handbook (Приручник за сертификацију кандидата) можете преузети уносом својих података на http://theiia.mkt5790.com/Steps_to_CIA_Certification/?webSyncID=7594adda-d163-d20c-7c92-9ea7796035a6&sessionGUID=6545689e-e345-2ad6-2319-36c285e87362како бисте приступли линку ЦЦМС (слика 1). Тим путем ћете добити и линк за унос докумената на Портал.

Нећети бити у могућности да се региструјују за полагање испита све док ваша документа и захтев не буду одобрени.

 1. РЕГИСТРУЈТЕ се за испит

 

Примићете обавештење од ИИА које обухвата потпуна упутства и линк ка ЦЦМС ради попуне регистрације за полагање испита. Примићете обавештење о  “Authorization to Test”  (Овлашћење за тест) путем е- мејла у којем вам се саветује да око заказивања испита контактирате Pearson VUE. Између датума пријема обавештења и датума 48 часова од датума контакта Pearson VUE треба да прође најмање 48 часова.

 

 1. ЗАКАЖИТЕ испит

 

ЦИА испит доступан је путем тестирања преко компјутера, што вам дозвољава да се тестирате током целе године на стотине локације широм света. Кандидати за ЦИА звање могу да полажу испите у било којем ауторизованом Pearson VUE тест центру широм света, независно од тога да ли исти постоји у вашој земљи или у вашем граду.

 

Ви можете приступити  Pearson VUE wеbsite да пронађете најближи тест центар и да закажете испит пратећи упутства на сајту. Свим активностима које се односе на заказивање и одлагање испита управља се непосредно од стране Pearson VUE.

 

Ваш захтев и регистрација МОРАЈУ бити одобрени пре заказивања самог испита.

 

Напомена: Pearson VUE тест центар постоји у Београду. Адреса: Краљице Наталије 23а, пети спрат, тел:

+381 11 361 3882

 

 1. ПРИСТУПИТЕ испиту

 

Од Pearson VUE примићете е мејл са потврдом о тесту  “Confirmation to Test”  са потпуним упутством о начину полагања испита. Информације пратите пажљиво и:

 • Стигните у тест центар што раније (најмање 30 минута)
 • Понесите са собом потврду о заказивању испита коју сте добили од Pearson VUE
 • При чекирању, покажите своју одговарајућу личну идентификацију (ваше име на њој мора у потпуности да буде исто као оно које сте пријавили током процеса регистрације за испит, документ о идентификацији мора да буде важећи и у оригиналу.)

 

ОРИГИНАЛНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ЦИА ИСПИТУ ПОГЛЕДАЈТЕ НА:

http://theiia.mkt5790.com/Steps_to_CIA_Certification/?webSyncID=7594adda-d163-d20c-7c92-9ea7796035a6&sessionGUID=6545689e-e345-2ad6-2319-36c285e87362

Слика 1: WEB СТРАНИЦА за приступ линку ЦЦМС