Najava događaja

Zaštita podataka o ličnosti u kontekstu pravila o prenosu podataka u druge jurisdikcije

30.06.2022.  od 14:00.

Sedište UIRS-a (sala na 3. spratu), Kneza Miloša 7a, Beograd

 

O treningu:

Nakon pune 4 godine primene Opšte uredbe o zastiti podataka o ličnosti (GDPR) i gotovo 3 godine primene lokalnog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, svedoci smo brojnih problema u njihovoj primeni i otvorenih pitanja. S druge strane, zvanične institucije širom Evrope pribegavaju otvaranju značajnih postupaka protiv privrednih subjekata, zvanicnih institucija i organizacija i izriču ozbiljne novčane kazne za ponašanje koje nije usklađeno sa ovom regulativom.

Vrlo značajan segment ponašanja subjekata u pogledu zaštite privatnosti i podataka, koji je pod nadzorom nadležnih institucija, jeste obrada i zaštita podataka prilikom njihovog prenosa u druge države i organizacije. Zakonodavac je u ovom segmentu postavio vrlo jasna pravila i ograničenja. Jedno od značajnih pitanja jeste prenos podataka u treće zemlje gde spadaju i Sjedinjene Američke Države, što je naročito značajno pitanje nakon „pada“ principa „Privacy Shield“ koji je nekada predstavljao adekvatan transatlantski sporazum o prenosu podataka iz Evropske Unije u SAD. Situacija nakon pada ovog pravnog instituta još uvek je nerešena, a u najavi imamo sledeći transatlantski sporazum čije je pravno uobličavanje u toku.

O tome šta su principi prenosa, koji konkretno principi i pravila su u primeni, koliki je njihov značaj za kompanije u Republici Srbiji i šta interna revizija mora da sagleda u kontrolama kako bi ukazala na eventualne neregularnosti, možete saznati na obuci na temu Zaštita podataka o ličnosti u kontekstu pravila o prenosu podataka u druge jurisdikcije, koja će se odrzati 30.06.2022. godine od 14č u Sali na 3. spratu Saveza inženjera i tehničara Srbije, ulica Kneza Miloša 7a. Članovi koji prisustvuju ovoj obuci dobijaju 1 CPE.

Predavač je Olja Stojanović, poslovni konsultant sa višegodišnjim iskustvom u oblasti usklađivanja poslovanja finansijskih institucija sa propisima o zastiti i bezbednosti podataka i informacija i osnivač Agencije za konsultantske usluge Ex Ante Consulting.

Kratka beleška o predavaču:

Olja Stojanović, dipl. pravnik sa položenim pravosudnim ispitom. Sticalac je Licence ovlašćenog lica za sprečavanje pranja novca, izdate od strane Ministarstva finansija Republike Srbije.

Od 2003. godine bila je profesor pravne grupe predmeta u srednjoj Pravno-poslovnoj školi u Beogradu. Karijeru u sektoru finansijskih institucija započela je 2005. godine i stekla bogato poslovno iskustvo radom u tri najveće multinacionalne osiguravajuće kompanije koje posluju u Srbiji.
Glavni fokus i dosadašnje iskustvo u finansijskom sektoru – interna revizija, upravljanje compliance i operativnim rizicima, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, međunarodne sankcije, zaštita podataka o ličnosti i bezbednost informacija.

U periodu od 2008. do 2010. godine bila je članica Komisije za dobrovoljno zdravstveno osiguranje pri Udruženju osiguravača Republike Srbije, a od 2010. do 2014. godine članica Nadzornog odbora privatne medicinske ustanove „Jedro“.

Osnivač je konsultantske agencije- Ex Ante Consulting koja je započela sa radom 2022. godine.
Više o poslovanju i uslugama koje pruža Ex Ante Consulting –  https://www.exanteconsulting.rs/

 

Prijava na trening i skupštinu:

Trening je besplatan i rezervisan samo za članove UIRS. Ukoliko planirate doći na trening, kao i  da prisustvute skupštini posle treninga, molimo vas da popunite prijavu ispod.